Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı’na göre, dünya çapında şu anda 32,5 milyon mülteci var. Dünya Mülteciler Günü, her yıl 20 Haziran'da, çatışma veya zulüm nedeniyle kendi ülkelerini terk etme cesaretini gösterenleri tanımak için Birleşmiş Milletler tarafından belirlenmektedir. İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi, bu yardım çalışmasına katılan diğer küresel kuruluşlarla işbirliği yaparak, yerinden edilmiş bireylere ve ailelere destek sağlamaya çalışmaktadır.
İsa Mesih’in Kilisesi, üyelerini evlerini boşaltmaya zorlanan mültecilere yardım etmeye teşvik eder. 2021’de Kilise, genel el kitabı güncellemesinde şöyle bildirir, “Kilise üyeleri, ihtiyacı olanları gözetme sorumluluklarının bir parçası olarak, mültecileri topluluklarının üyeleri olarak kabul etmek için zamanlarını, yeteneklerini ve dostluklarını sunar.'
Geçen yıl boyunca, çatışmalar birçok kişiyi kendi ülkelerinde ve topluluklarında devam eden tehlikelerden sığınmak için Avrupa’nın çeşitli bölgelerine itti. İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi ve dünyanın dört bir yanındaki üyeleri, 2022’de 174 mülteci müdahale projesi aracılığıyla daha parlak bir gelecek umut eden bu bireylere ve ailelere kaynak sağladı. Avrupa’da Kilise, kültür, ırk veya dinden bağımsız olarak mültecilere yardım ederek bu çabanın ön saflarında yer almıştır.
Avrupa genelinde yardım
Ukrayna’daki askeri harekatların bir sonucu olarak, Avrupa’daki ülkeler 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük mülteci akınına uğradı. Kilise, bu krize yanıt olarak Ukraynalı mültecilere yardım etmek için 15,6 milyon Euro (16,8 milyon ABD Doları) kadar harcadı ve ihtiyacı olan Ukraynalılar için 900 tonun üzerinde yiyecek ve erzak bağışladı. Kilise, fiziksel sağlık desteği sağlamanın yanı sıra, sıkıntılı Ukraynalıların deneyimleriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için haftalık çevrimiçi seminerler ve müzakerelere ev sahipliği yapıyor. Kilise’nin Ukrayna’daki çalışmaları, küresel Kilise haber odasında yer alan bu makalede derinlemesine açıklanmıştır.
Polonya, İspanya, Yunanistan, Romanya, Sırbistan, Hırvatistan ve Gürcistan’daki diğer yeni İsa Mesih’in Kilisesi insani yardım projeleri, Ukrayna ve diğer ülkelerden gelen mültecilere yardım ediyor. Kilise, insani yardım projelerini desteklemek için 2022’de Avrupa çapında 294 kuruluşla işbirliği yaptı. Sonuç olarak, binlerce kişi ve aile zor koşullarda rahatlama ve teselli buldu.
İtalya’da sosyal yardım
İtalya’daki Kilise, mültecilere yardım ve teselli sağlamak için gıda bankaları, mülteci merkezleri, müzisyenler, toplum liderleri ve konut kompleksleri ile ortaklık kurarak çeşitli mülteci projeleri yürütmüştür.
Barış ve Pazartesi Ehigiamusoe, Eski mülteciler, İtalya’nın Roma kentine sığınmak için Afrika’daki anavatanlarından kaçtı. Mülteci grubu, tekneyle yaptıkları yolculuk sırasında, birçok mülteci arkadaşını boğan şiddetli fırtınalarla karşılaştı. Barış ve Pazartesi, çok sayıda eşyalarını kaybettiler, ancak zorlu koşullardan sağ çıktılar ve sağ salim İtalya’ya ulaştılar. Bölgedeki mülteci ağı aracılığıyla İsa Mesih’in Son Zaman Azizleri Kilisesi’nden gönüllülerle tanıştılar ve kendilerine yeni ülkelerinde yer kurmak için kaynak aldılar.
Kilise, Pazartesi grubunun eğitim almasına ve istikrarlı bir iş bulmasına yardım etti. Şimdi, Barış ve Pazartesi grubu sürekli olarak yerel topluluklarına hizmet ediyor, diğer mültecilere ve ihtiyacı olanlara yardım ediyor. İnanç, Ehigiamusoe ailesini daha iyi bir yaşam aramaya motive etmede önemli bir rol oynadı ve Kilise, hem fiziksel hem de ruhsal esenlikleri konusunda destek sağladı.